Shopping Cart

✓ Klantenservice te bereiken via: 085-0601772

✓ Meer dan 1000 dart artikelen op voorraad

✓ Gratis verzending boven € 30,- in NL

Welke Dart Flights kopen? Een complete dart flight guide

Het kopen van een nieuwe dartset biedt veel keuzemogelijkheden en daarmee veel keuzestress.
Het kiezen van een setje dart flights zorgt daarentegen over het algemeen niet voor veel keuzestress.

Er zijn talloze darters die tevreden zijn met welke flights ze hebben. Jammer als je het ons vraagt, er is veel meer aan een dart flight dan een stukje plastic op de achterkant van je dartpijl.

Hoe dat zit, en welke dart flights perfect geschikt zijn voor jouw dartpijlen lees je in dit artikel!

Dart Flights kopen… waar begin je?

Ben je van plan om dart flights te kopen? Kies een flight die geschikt is voor je werpstijl. Dart flights zijn er in veel verschillende vormen, maten en materialen die allemaal bijdragen aan de manier waarop de darts zullen vliegen als ze gegooid worden. De juiste dart flight kan niet alleen jouw worp en consistentie in punten verbeteren, het kan er ook voor zorgen dat je een fijnere en comfortabelere worp krijgt!

Deze dart flight koopgids is voor iedereen die geïnteresseerd is in het dartsspel, maar het zal vooral voordelig zijn voor twee soorten spelers:

 1. Nieuwe darters die net beginnen met darten, darters die nog nooit in hun leven een dartpijl hebben gegooid en op zoek zijn naar tips omtrent dart flights.
 2. Amateurdarters die regelmatig in een dartcompetitie spelen en die hun dart vaardigheden naar een hoger niveau willen tillen.

Wanneer je besluit om voor het eerst een dartset te kopen, hoef je niet echt op te letten. Je haalt gewoon de dartpijlen waarvan je denkt dat ze goed zouden kunnen zijn. Licht/zwaar, lang of kort. Na een jaar begint het uitzoekwerk eigenlijk pas echt. Er zijn namelijk genoeg beginners dart kits op de markt, en deze zijn vaak meer dan voldoende om je op weg te helpen.

Voor diegenen die écht impact willen maken op het dartbord, is deze koopgids. Zij houden rekening met de gevolgen van elke dart beslissing die ze nemen, inclusief maar niet beperkt tot: de manier waarop ze hun voeten plaatsen ten opzichte van de oche, de manier waarop ze hun polsen bewegen als ze een dartpijl gooien, en zelfs als ze tijdens hun gooi ademen.

Het allerbelangrijkste aspect en het verschil tussen succes en falen is het feit dat ze elk onderdeel van hun dartpijltjes onder de loep nemen en analyseren om hun nauwkeurigheid en precisie te maximaliseren.

Waarom zijn de dart flights zo’n essentieel onderdeel van een dartpijl? Dat lees je hieronder!

De onderdelen van een dartpijl

Elke dartpijl, ongeacht wie de fabrikant is, kan worden onderverdeeld in vier hoofdcomponenten.
Dit zijn de tip, de barrel, de shaft en de flight. Elk onderdeel of element heeft een bepaalde functie en elk onderdeel heeft de invloed om de flight van de dart door de lucht fundamenteel te beïnvloeden. Er zijn honderden, zo niet duizenden dartpijlen en combinaties op de markt, zo ook voor elk van deze componenten. Daarom bestaat er een ingewikkeld samenspel tussen deze vier variabelen, en het heeft een diepgaande en onmiddellijke invloed op de nauwkeurigheid, precisie, consistentie en algemene vaardigheid van een darter. Naast de tip van de dart, is het de flight die de minste aandacht krijgt van de meeste darters. We kunnen je echter verzekeren dat de flight van een dartpijl een impactvolle factor is.

 

Wat is een dart flight?

Een dart flight is de kleine aerodynamische vin aan de achterkant van een dartpijl. Het primaire doel van een flight is om stabiliteit te bieden aan de dartpijl wanneer deze wordt gegooid. Dart flights zijn meestal gemaakt van plastic of nylon en zijn er in vele vormen en maten, elk met een ander effect op je worp.

Variaties zoals vorm, grootte, en textuur, zijn ongelooflijk invloedrijk voor de nauwkeurigheid en consistentie om de dartpijl te laten landen waar je wilt. In de breedste zin van het woord, kunnen we dart flights in twee verschillende categorieën verdelen, hoewel sommige flights kenmerken van beide kanten bezitten; onderscheiden we:

 • Snelle dart flights
 • Trage dart flights

 

Snelle flights zijn over het algemeen langer dan langzame flights en hebben meestal een kleiner oppervlak; dit resulteert in een hogere luchtsnelheid als gevolg van een efficiënter aerodynamisch profiel. Met andere woorden, snelle flights snijden agressiever door de lucht dan hun tragere tegenhangers. Darters met harde worpen geven over het algemeen de voorkeur aan snellere flights. Deze zijn perfect te combineren met kortere barrels en kortere shafts.

Flights met een groter oppervlak en een kortere totale lengte, worden meestal beschouwd als langzame flights. De langzamere snelheden die door deze flights zorgen voor een gecontroleerde worp. Tussen deze twee ‘extremen’ vind je een gigantisch aantal opties. Fabrikanten maken momenteel flights van verschillende lengtes en afmetingen; in feite zijn er honderden combinaties van verschillende vormen en ontwerpen beschikbaar.

Het helpen vinden van een flight die het beste past bij jouw specifieke behoeften en persoonlijke voorkeuren is ons doel!

Hoe kies je een Dart Flight?

Er zijn vier primaire kenmerken bij het kiezen van een dart flight:

 • Grootte
 • Vorm
 • Materiaal
 • Textuur

·       Dart flight grootte.

De grootte van jouw flight is direct gerelateerd aan de oppervlakte van de vin. Vergeet niet dat, net zoals rond de vleugels van een vliegtuig, het oppervlak de luchtweerstand verhoogt. Dus, hoe groter de flight, hoe groter de weerstand door de lucht, wat zich direct vertaalt in een langzamere worp.

 

·       Dart flight vorm

De vorm van jouw flight is misschien wel de meest invloedrijke factor om te overwegen; het is ook de meest gevarieerde factor. Sommige vormen zijn populairder dan andere factoren, maar omdat er tientallen vormen op de markt zijn, raden we aan ze zelf uit te proberen.

 • Standaard Dart Flights: de standaard flight is niet voor niets standaard. Het biedt zowel beginners als veteranen een evenwichtige mix van lift en stabiliteit. Standaard is het meest geschikt voor zwaardere darts, maar met een beetje oefening kun je deze laten slagen met een verscheidenheid aan barrels en shafts.
 • Slim Dart flights: de op één na populairste flight vorm: De Slim flight. Slim flights zijn langwerpiger met een scherp toelopend ontwerp naar de basis van de shaft.
  Deze zijn ideaal voor spelers die de voorkeur geven aan lichtere dartpijlen, zoals die met ultralichte tungsten barrelsn. Deze flights zijn ook top voor darters die graag hard gooien en de nadruk leggen op precisie boven nauwkeurigheid.
 • Kite Dart flights: een andere favoriete flight van velen is de Kite flight. De Kite flight lijkt een beetje op een afgeplatte speerpunt, die hem een aanzienlijke oppervlakte geeft maar zijn lengte relatief kort houdt. Kite flights bieden een middenweg voor spelers die een beetje extra lift nodig hebben, maar toch graag een hoge mate van controle willen behouden.
 • Peer Dart Flight: De peer dart flight is een kleine variatie van de Kite flight met als belangrijkste verschil dat de peer flight een afgeronde rand heeft, in tegenstelling tot de diepe hoeken van de Kite. Peer flights hebben de neiging om iets sneller te zijn dan Kites en toch een duidelijke parabool te behouden tijdens de worp.
 • Fantail Dart Flights: De Fantail flight is een licht langwerpige versie van de Kite. Het houdt de scherpe hoeken, en dus hetzelfde profiel door de lucht. De Fantail flight heeft een iets kleiner oppervlak waardoor hij wat sneller is.
 • Vortex Dart Flights: De Vortex flight ziet eruit als een lange traan. Vortex flights functioneren perfect voor langzame, gecontroleerde worpen. Vortex flights lijken qua uiterlijk en functie het meest op de traditionele flights.
 • Combat Dart Flights: Combat flights hebben een duidelijke diamantvorm met scherpe hoeken die het totale oppervlakte aanzienlijk verkleinen. Deze zijn nauwkeuriger dan de Fantail flight, en zijn geweldig voor zowel softtip als steeltip spelers en stellen spelers in staat om hard te gooien zonder dat ze bang hoeven te zijn om veel precisie te verliezen.

 

Dart flight materiaal

 • Moderne dart flights, zelfs de goedkope dart flights, zijn gemaakt van hoogwaardig materiaal. Waar zijn dart flights van gemaakt? Dart flights zijn gemaakt van verschillende materialen zoals plastic polymeren (hard en zacht), nylon en hard folie. Het materiaal dat gebruikt wordt in jouw dart flight zal de baan van jouw dartpijl beïnvloeden aangezien het zowel het gewicht als de dikte beïnvloedt die de weerstand en de lift op jouw dart beïnvloeden.
 • Harde plastic polymeren: Deze flights worden gemaakt door extra dunne lagen plastic polymeren te verhitten. Deze flights hebben de neiging om stijf en relatief duurzaam te zijn, maar op het moment dat ze breken, kun je er voor altijd afscheid van nemen omdat harde plastic polymeren niet gemakkelijk te repareren zijn. Ze bieden wel het voordeel dat ze goed kunnen worden geclusterd, omdat ze relatief gemakkelijk langs elkaar heen schuiven.
 • Zachte plastic polymeren: Deze flights zijn gemaakt van flexibele plastic lagen, vergelijkbaar met de harde polymeren, maar beduidend minder bros. Zachte plastic polymeren scheuren of buigen gemakkelijker dan de hardere versies.
 • Nylon: Nylon flights zijn vrij populair en met een goede reden. Het gebruik van nylon maakt het mogelijk om enkele van de meest duurzame dart flights op de markt te maken. Nylon flights hebben de neiging om nogal stijf te zijn vanwege de versterkingsvezels die aan het weefsel zijn toegevoegd.

Dart flight design

Dart flights vind je in alle kleuren, ontwerpen, karakters, vlaggen, darters, woorden en meer. Het eigenlijke ontwerp op jouw flight dient misschien wel het belangrijkste doel: je kunt ze gebruiken om te delen met de wereld wie je bent of wat voor soort darter je bent. De keuzes zijn echt eindeloos, en als je nog steeds niet kunt vinden wat je zoekt, kun je zelfs jouw eigen dart flights ontwerpen.

 

Dart Flight Protectors

Als je eenmaal je dart in het bord hebt gegooid, is de flight het dichtstbijzijnde deel van de dart. Wanneer je jouw volgende dart gooit, is de kans aanwezig dat je de dartpijl raakt die al in het bord staat. Het resultaat? Na verloop van tijd moet je dart flights vervangen. De schade die een flight oploopt kan worden gecompenseerd met een dart flight protector.

 

Wat is een dart flight protector?

Een dart flight protector is een kleine metalen kap die aan de achterkant van jouw dart wordt bevestigd om schade aan de flight te voorkomen. De meeste dart flight beschermers zijn licht afgerond op een manier dat ze de flights beschermen. Omdat de gleuven van een flight protector perfect uitgelijnd zijn, helpen ze ook om jouw dart flights recht te houden.

 

Conclusie dart flights

Flights zijn enorm belangrijk. Het valt niet te ontkennen dat de invloed die de verschillende soorten dart flights kunnen hebben op je worp vrij groot is. De markt is gevuld met vele opties, dus het kiezen van een flight kan ontmoedigend lijken. Echter, heb je genoeg geleerd over de verschillende kenmerken van dart flights. De juiste dart flight kan je dartspel naar het volgende niveau tillen.

Als je een beginnende darter bent, speel dan zoveel mogelijk met zoveel mogelijk verschillende soorten dart flights, dart barrels en dart shaft combinaties!

Op alle bestellingen boven €30,-

Niet tevreden? Stuur uw bestelling binnen 14 dagen retour

iDeal / Creditcard / Achteraf betalen