Shopping Cart

✓ Klantenservice te bereiken via: 085-0601772

✓ Meer dan 1000 dart artikelen op voorraad

✓ Gratis verzending boven € 30,- in NL

Hoe gooi je een dartpijl?

Om een 180 te gooien, een 9 darter of een 170 finish, moet je met precisie gooien. Om een dartpijl met precisie te gooien is er één manier: houd je elleboog omhoog en houd daarbij jouw doel in het oog. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk…
Als dat alles was, zou iedereen wel een 170 finish kunnen gooien, maar dat is niet het enige. Hoe je de perfecte dartpijl gooit? Dat leggen we uit in dit artikel!

Let op dat je bovenarm niet mag bewegen tijdens de worp en moet fungeren als basis van een soort slingermechanisme om de dartpijl op de juiste manier in het dartbord te gooien.

Wat is de beste dart techniek?

Bij het gooien van de dartpijl moet je stil staan. De beweging van de onderarm naar het bord toe is de belangrijkste beweging. Je lichaam mag niet bewegen, je bovenarm mag niet bewegen. Je laat je elleboog het werk doen. Ook al wordt het meeste werk technisch gezien gedaan door de tricep.

Het klinkt simpel, maar wanneer je je arm uitstrekt, moet je de dartpijl ‘aan het einde van de worp’ loslaten. Zodra de dartpijl je hand heeft verlaten, moet je je arm blijven bewegen, zodat hij volledig wordt uitgestrekt met je arm op je doel gericht. Dit is een basisbeschrijving van hoe je een dartpijl gooit. Klinkt eenvoudig, maar er zijn zoveel variabelen en overwegingen die jouw worp kunnen beïnvloeden. Bijvoorbeeld de hoek van je parabolische curve.

Als je een dartpijl gooit, gooi je die niet in een rechte lijn. Hij begint laag, gaat een beetje omhoog en valt dan terug naar beneden. Deze boog wordt een parabolische curve genoemd.

Je parabolische curve heeft een direct effect op de hoek dat je dartpijl het dartbord raakt. Het klinkt technisch, maar dat is het niet. Je parabolische curve is belangrijk omdat het letterlijk de flight die jouw dartpijl neemt van jouw hand naar het dartbord.

Het doel is om zo weinig mogelijk curve te krijgen, omdat een meer directe en rechte flight naar het dartbord de nauwkeurigheid van de worp zal verbeteren, maar ook hier geldt dat een persoonlijke voorkeur een rol speelt. Sommige darters mikken de dartpijl juist wél met een boogje en alsnog triples blijven gooien.

De factoren die de dartworp beïnvloeden

  1. Jouw eigen lengte. Het is duidelijk dat je dit niet kunt veranderen, maar dat je je er wel bewust van moet zijn. Jouw eigen lengte gaat de startpositie van de dart bepalen, wat een direct effect heeft op de worp.
  2. Gewicht van de dartpijl. Een zware dartpijl vliegt rechter door de lucht dan een lichte dartpijl. Dit heeft te maken met de zwaartekracht. Goed om te weten dat het veranderen van het gewicht van je dartpijlen een van de meest eenvoudige aanpassingen aan je dart worp is die je kunt maken.
  3. De hoek van je dart. Hoewel het niet de belangrijkste factor is, wil je je dartpijl wel naar voren mikken. Als je een dartpijl naar de zijkant van het bord gooit, zal de pijl namelijk eerder naar voren kantelen. Een goede hoek zorgt voor een rechtere worp.
  4. Kracht van je worp. Hoe harder je je dart gooit, hoe minder curve je worp zal hebben. Dit is een van de belangrijkste factoren als het gaat om het fine-tunen van je nauwkeurigheid. Als je dart aan het einde van de flight naar beneden valt, moet je misschien harder gooien of een lichtere dart proberen.
  5. Wanneer laat je je dartpijl los? Stel je voor dat je de dart gooit en een aantal centimeter van je lijf al loslaat. Stel je aan de andere kant voor dat je de dartpijl pas loslaat wanneer je arm volledig gestrekt is. Je kunt je inbeelden dat die beide pijlen compleet ergens anders zullen landen. Het loslaten van je dartpijl op het juiste moment heeft direct invloed op het feit of je dartpijl hoger of lager op het bord eindigt.

Dit zijn de dingen die je moet aanpassen als je darts niet landen waar je wilt. Ook is het belangrijk om te weten dat er een relatie is tussen deze factoren. Als je één factor aanpast, moet je rekening houden met de andere factoren. Bij een lichtere dart kan het zijn dat je harder moet gooien. Als jouw pijltje te laag eindigt, moet je misschien eerder loslaten. Hoewel er altijd wel iets te verbeteren is in jouw worp, zijn dit de 5 factoren waar je rekening mee moet houden!

Onze belangrijkste tip: houd je elleboog recht terwijl je gooit. Natuurlijk beweegt je elleboog een beetje, maar het belangrijkste is, dat je niet met je elleboog zwaait als je een dartpijl gooit.

Tips voor dartpijlen gooien

  • Vloeiende beweging. Je dart worp moet een vloeiende beweging zijn van begin tot eind. Van je houding tot je grip en je loslaten. Je lichaam moet in lijn staan met het dartbord.
  • De snelheid waarmee je gooit kan je nauwkeurigheid beïnvloeden. Sommige darters nemen de tijd om goed na te denken over elke worp. Anderen gooien hun dartpijltjes achter elkaar als een machine! Bepaal het tempo waarop jij goed gooit. Je tempo van het gooien kan van dag tot dag veranderen, wissel af en kom er op die manier achter wat jouw ideale gooitempo is.
  • Laat je niet afleiden. Kijk niet om en praat pas met je vrienden wanneer je stopt met gooien.
  • Film jouw dartworp en kijk hoe je jouw worp eventueel kunt verbeteren. Laat de video ook zien aan je dartvrienden en vraag om feedback. Net als een oefening in de sportschool is je houding essentieel!
  • Noem de score die je gooit, zo raak je eerder in de zone! Het hele punt is om je nauwkeurigheid te verbeteren. Als je naar de manier van gooien kijkt zonder de punten te tellen, is het zinloos…

Er is geen goede of foute manier! Dat weet iedereen. Als je darten op TV kijkt, zul je zien dat alle profs hun eigen techniek hebben.

Hoe gooi jij de dartpijl? In het filmpje hieronder nog eens een goede uitleg van het gooien van een dartpijl!

Op alle bestellingen boven €30,-

Niet tevreden? Stuur uw bestelling binnen 14 dagen retour

iDeal / Creditcard / Achteraf betalen