Shopping Cart

✓ Klantenservice te bereiken via: 085-0601772

✓ Meer dan 1000 dart artikelen op voorraad

✓ Gratis verzending boven € 30,- in NL

Dartbord onderhoud – Hoe maak je een dartbord schoon?

Hoe maak je een dartbord schoon? Zowel de dartpijlen als het dartbord krijgen tijdens een potje darten flinke klappen, ook al is darten helemaal geen contactsport… zowel tijdens het oefenen als een echte dartwedstrijd, dit zorgt er vrijwel altijd voor dat een dartbord snel slijt. Hoe onderhoud je je dartbord het beste?

Om je dartbord goed te onderhouden, heel te houden en schoon te houden moet je ervoor zorgen dat je het regelmatig schoon, droog en gedraaid houdt. Inderdaad, gedraaid. Daar komen we straks op terug. Ook is het zaak om ervoor te zorgen dat je het dartbord niet onnodig beschadigt.

Helaas denken niet veel darters aan het dartbord, en wel aan hun pijlen wanneer die aan vervanging toe zijn, en eindigen ze met een versleten dartbord… terwijl dit helemaal niet nodig was!

Het slechte nieuws eerst: Je dartspullen slijten nu eenmaal en gaan onvermijdelijk kapot. Het goede nieuws: met voldoende onderhoud, en een beetje liefdevolle zorg kan de levensduur van jouw dartsuitrusting, vooral van jouw dartbord, aanzienlijk worden verlengd!

Gelukkig is het goed onderhouden en verzorgen van dartpijlen en dartborden eenvoudiger dan de meeste darters zich realiseren. Door het volgen van de eenvoudige richtlijnen die in dit artikel worden beschreven, zul je merken dat je geen weken of maanden aan de duur van jouw dartuitrusting kunt toevoegen, maar jaren!

Tip 1: gebruik geen water op je dartbord

Dit is regel nummer één omdat er zoveel verkeerde informatie is over het gebruik van water om je dartbord te “herstellen” of om te voorkomen dat het uitdroogt. Gebruik nooit water op je dartbord. We herhalen: gebruik geen water om je dartbord schoon te maken.

De meeste moderne dartborden zijn gemaakt van Sisal. Sisal dartborden mogen nooit blootgesteld worden aan water of vocht. Geen enkel onderdeel van jouw dartbord heeft er baat bij om nat te worden. Het sisal zal het vocht ongelijkmatig absorberen en ervoor zorgen dat jouw dartbord er niet alleen slecht uit komt te zien, als het water dieper in de houten achterwand komt, zal het gaan kromtrekken. Ook wordt er lijm gebruikt om de sisal aan het hout te bevestigen. Door de lijm nat te laten worden, zal de sisal volledig uitvallen.

Als je jouw dartbord blootstelt aan water, zal het bord kromtrekken.

Maak jouw dartbord nooit nat.

Tip 2: Draai het dartbord af en toe

Het dartbord omdraaien? Ja dat lees je goed. Alle tips in deze onderhoudsgids zijn essentieel, maar geen enkele tip zal zo’n grote invloed hebben op de levensduur van jouw dartbord als wanneer je het dartbord omdraait. Niet van voor naar achter natuurlijk…

Hoe dan wel? Darten is een vaardigheidsspel, wat betekent dat bekwame spelers veel meer kans hebben om nauwkeurig te gooien. Hierdoor zullen sommige velden in je dartbord (5, 20 en 1) onvermijdelijk meer dartpijlen vangen dan andere velden.

Door het ronddraaien van het dartbord verklein je de kans dat een bepaald veld op het dartbord in de loop van de tijd erg veel te verduren krijgen.

Gelukkig zijn de meeste nieuwe dartborden uitgerust met metalen draadframes die gemakkelijk loskomen van het dartbord zelf, dus het draaien van het bord is net zo eenvoudig als het losklippen van dit frame.

Tip 3: Is jouw omgeving dartbord proof?

Vaak wordt de levensduur van een dartbord voortijdig ingekort, niet door directe actie van de spelers, maar door de invloed van omgevingsfactoren op de materialen van het dartbord.

Felle lichten kunnen bijvoorbeeld slecht zijn voor de stoffen en vezels van het dartbord.
Direct zonlicht of licht van krachtige gloeilampen kan ernstige verkleuring van de gekleurde delen van het dartbord veroorzaken. Bovendien kan langdurige blootstelling aan licht de vezels van sisalplaten uitdrogen en plastic oppervlakken bros maken.

Om de levensduur van jouw dartbord zo veel mogelijk te verlengen, is het belangrijk om ze daarom in een ruimte met een verspreide lichtbron plaatsen. Of beter nog een dartkastje om het te beschermen als het niet in gebruik is. Deze dartkasten worden ook wel dart cabinets genoemd.

Zoals eerder besproken is vocht een andere kwaal, maar wel een die ernstige schade aan jouw dartborden kan veroorzaken. Let vooral op als je jouw dartbord bijvoorbeeld hebt opgehangen in de kelder.

Tip 4: Goed dartpijlen onderhoud

Het spreekt voor zich dat tijdens een dartspel, de dartpijlen het dartbord raken. Dan is het logisch om jouw dartpijlen goed te onderhouden. Deze hebben namelijk het meeste invloed op de levensduur en kwaliteit van het dartbord.

Om jouw dartbord in topvorm te houden en je investering te beschermen, is het essentieel dat je jouw dartpijlen goed onderhoud. Daarom raden we bij De Dartgigant aan om voor en na elk dartspel jouw darttips te controleren en een dartslijper te gebruiken om de darttips goed te onderhouden.

Tip 5: hygiëne is een bepalende factor bij dartbord onderhoud

Dit is een algemene tip die een grote impact heeft op het dartsspel, het dartbord en de dartpijlen.
Vaak wordt darten gecombineerd met eten en drinken en komen onze dartpijlen en dartborden vaak in aanraking met vette vingers.

Het is geen slecht idee om een doos met ontsmettingsdoekjes in de buurt van het dartbord en dartpijlen te bewaren, zodat jouw vrienden en familie hun handen kunnen schoonmaken wanneer ze beginnen met darten. De dartpijlen zelf kunnen worden schoongemaakt met schoon water en mild afwasmiddel.

Afhankelijk van het materiaal waarvan jouw dartbord is gemaakt, kan bij herhaald gebruik het materiaal schilferen of losraken. Gebruik een zachte doek om het losse materiaal voorzichtig te verwijderen.

Hopelijk helpen deze tips je om jouw dartpijlen en dartbord goed te onderhouden en zo lang mogelijk in topconditie te houden. Uiteindelijk komt het efficiënt verzorgen van uw dartbord neer op gezond verstand!

Op alle bestellingen boven €30,-

Niet tevreden? Stuur uw bestelling binnen 14 dagen retour

iDeal / Creditcard / Achteraf betalen